July 15, 2008 | Posted in:tutorial |

Umrežavanje kompjutera treba da ima i neki konkretan zadatak. Ja što se tiče umrežavanja kompjutera imam najviše iskustva sa video igrama i podešavanjem servera za multiplayer. To je posledica toga što sam to umrežavanje radio kada bi se organizovao neki LAN party. Takođe jedna od stvari koje sam naučio jeste podešavanje za razmenu podataka. Za potrebe razmene podataka odaberete folder, a može i celu particiju i dozvolite pristup ostalim kompjuterima sa mreže. Ova opcija ima mogućnost pristupanja i preuzimanja fajlova sa vašega kopjutera, ali ima i dodatnu opciju da se dozvoli direkno menjanje fajlova na vašem kompjuteru. Ovo se naravno sve preporučuje, ukoliko se nalazite unutar mreže kompijutera u kojoj ste sigurni. Ukoliko postoji mogućnost da se deljenje podataka zloupotrebi treba odustati.

Da bi se neki folder ponudio ostalima korisnicima u mreži, potrebno je odraditi desni klik na folder i potom izabrati stavku Propertis. Tada će se otvoriti jedan prozor za podežavanje mogućnosti datog foldera sa više tabova. Klikne se na drugi tab na kojem piše Sharing i selektuju se stavke kao što se vidi na slici ispod. Posle ovoga drugi korisnici koji se nalaze sa vama u mreži moći će da koriste resurse sa vašega računara. Ako se dobro sve odradi treba da se pojavi nacrtana ruka ispod ikonice foldera. Potom treba da se proveri dali je uključen Windows firewall u Control panelu. Ja ga obično isključim da nebi pravio neke smetnje.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.