November 19, 2007 | Posted in:Besplatni programi |

Englesko-Srpski i Srpsko-Engleski račnik je jako korisna aplikacija koju je poželjno imati instalirano na svom kompjuteru bez obzira na nivo poznavanja jezika. Može da se koristi i rečnik koji se nalazi na adresi www.metak.com, međutim to je korisno ako imamo dostupnu vezu sa Internetom. Na Internetu se može naći nekoliko software rešenja koja su besplatna, a moj favorit je Di rečnik firme Antivari Software Desing. U pitanju je jednostavno rešenje, ali ga od većine drugih izdvaja to što poseduje jako kvalitetnu korisničku dokumentaciju.

Englesko Srpski recnik

Ovaj je rečnik kao što sam napomenuo besplatan, ali ipak je ponuđena i mogućnost registracije i u tom slučaju ćete biti obavešteni o svim novm prepravkama na rečniku ili u fondu reči. Program se razlikuje od uobičajnih rečnika, jer se nalazi u malenom prozoru, ali zahvaljujući pre svega velikom broju opcija, može se do neverovatne mere prilagoditi ličnim potrebama. Takođe je prisutan i veliki broj prečica preko tastature, kopiranje reči direktno iz klipborda, integrisanje u Internet explorer.

37 Comments

 1. antivari
  November 20, 2007

  Hvala autoru ovog bloga za objavljivanje informacija o rečniku 😉

  Red je da ja kao autor programa kažem prvi par reči o uočenim problemima kod ovog rečnika (odnosno, to nisu problemi rečnika nego najčešće Windows sistema) i kako ih rešiti:

  * UOČENI PROBLEMI KOJI SU POSLEDICA BUG-OVA XP/SP2 I MDAC/ADO PODSISTEMA

  Uočeno je da na računarima koji u okviru:
  Control Panel > Regional and Language Options > Regional Options,
  …u sekcijama:
  “Standards and formats” i “Location”,
  … imaju neki od sufiksa Bosnia and Herzegovina, dolazi do pojave sistemske greške:
  “Verzija rečnika nije odgovarajuća”.

  Ovo je jedan od poznatijih bug-ova XP/SP2 i MDAC/ADO podsistema, ali se odražava na rečnik.

  Preporučujemo da izaberete neku najsličniju zamenu, koja u sebi nema sufiks Bosnia and Herzegovina.

  * SUKOBLJAVANJE REČNIKA SA NEKIM DRUGIM PROGRAMIMA

  Primećeno je da se kod verzija rečnika *starijih* od v1.0.058, program sukobljava sa nekim drugim programima, tipa: Corel, GoogleEarth, itd, što je najčešće dovodilo da pada tih programa… Problem (koji je nadam se sada prošlost) je bio u sukobu sa DLL-om (altfhook.dll) rečnika koji je zadužen za pozivanje rečnika u bilo kom trenutku – globalno definisanom prečicom na tastaturi (po default-u je podešeno ALT+F12). Ovo je inače bug sistemskih datoteka koje Borland isporučuje. Kod starijih verzija, najbezbolnije je isključiti tu funkcionalnost:
  Podešavanja > Pozivanje rečnika tastaturom > Deaktiviraj

  Trenutna (poslednja) verzija ove probleme više nema.

  * REČNIK NE PREPOZNAJE NEKA YU LATINIČNA SLOVA

  OTVORITE APLET: Control Panel / Regional and Language Options
  KARTICA: Advanced

  PADAJUĆA LISTA: Izaberite Vašu matičnu kodnu stranu, dakle:

  “Serbian (Latin)” ili
  “Slovenian” ili
  “Croatian” ili
  “Bosnian (Latin, Bosnia and Herzegovina)” ili
  “Serbian (Latin, Bosnia and Herzegovina)” ili
  “Croatian (Bosnia and Herzegovina)”.

  TASTER: OK (da prihvatite izmene)
  TASTER: OK (da učitate kodnu stranu direktno sa HD-a, a ne sa CD-a)
  TASTER: OK (da restartujte Windows).

 2. admin
  November 20, 2007

  Dovoljno se malo potruditi i pogledati korisničku dokumentaciju, koja je dostupna na sajtu. Zaista, po mom mišljenju je Di rečnik trenutno najkvalitetnije rešenje za sada, na ovim prostorima.

 3. popo
  November 27, 2007

  pa sta da kazem kad nema makedonski moze i srpsko-engleski

 4. admin
  November 27, 2007

  Pa možda bi se moglo nešto i uraditi, ako postoji neka baza reči. Ako ništa ne postoji, u tom slučaju bi možda bilo dobro početi praviti. Pa za početak neki manji makedonsko-engleski rečnik sa mogućnošću kasnijeg proširivanja.

 5. zika teror
  November 28, 2007

  hvala

 6. popo
  November 30, 2007

  ne znam sta da kazem nema na makedoskog nasao sam na srpski

 7. Srdja
  January 11, 2008

  Veoma hvala na vašem golemom trudu i mogućnosti korišćenja Vašeg riječnika,
  Sve nejlepše i puno uspeha u radu
  Srdja

 8. stefan
  January 18, 2008

  Hvala

 9. nebojsa
  January 22, 2008

  cool

 10. mira
  January 27, 2008

  hvala

 11. vedad
  February 11, 2008

  odlican je hvala

 12. Aleksandar Zlatanović
  March 25, 2008

  Hvala!

 13. wanja
  May 27, 2008

  It’s time to be
  Brave
  Say: I’m not afraid
  Not anymore
  I use to be cold
  Now the tempreture’s changed
  It just ain’t the same
  I’m not afraid
  I’m not afraid

 14. peki
  May 28, 2008

  to sam trazio

 15. Tomislav Dukmenić
  June 6, 2008

  Hvala na izvanrednoj pomoći.

 16. sunay
  September 15, 2008

  nemam komentar

 17. novii
  September 15, 2008

  Pa zar baš ništa nemaš reći o ovome programu? Ni da je dobar, ni da je loš?

 18. zoran
  December 5, 2008

  pa to je to

 19. MILAN
  December 28, 2008

  ZASTO KASPERSKI PRIJAVLJUJE TROJANCA PRILIKOM INSTALACIJE RECNIKA

 20. MILAN
  December 28, 2008

  hoce li neko da mi odgovori

 21. novii
  December 28, 2008

  Veoma je zanimljiva ova konstatacija da Kaspersky prijavljuje trojanca prilikom instalacije Di rečnika. Ja koristim Kaspersy internet security 2009 i meni nije ništa prijavio. Čak sam i neke prijatelje koji koriste druge antiviruse zamolio da provere tok instalacije Di rečnika i dali će doći do neke prijave. Međutim sve je proteklo glatko po tom pitanju.
  Naravno da sam probao sa najsvežijom varijantom englesko – srpskog rečnika koji sam skinuo direktno sa autorovog sajta.
  Bilo bi zanimljivo da nam kažeš gde si došao do te verzije rečnika i da nam ustupiš tu instalaciju da je vidimo. Ovo naravno važi u slučaju da nisi celu tu priču izmislio. Ako je ona tačna rado ću ti se izvinuti, jer sam te prozvao da ne govoriš istinu.

 22. MILAN
  December 29, 2008

  juce sam imao pad OS-a i uspesno resio ali stoji cinjenica da se slabo razumem u ove masine i softvere ali evo da znas da ne lazem opet sam skinuo recnik pre pet minuta naravno sa autorovog sajta http://www.antivari.com/ ako je to autorov sajt a evo sta se desava.U ternutku kada se zavrsi instalacija i kada treba kliknuti finish, kaspersky zakresti i prijavi Riskvare:Trojan.generic
  Running process (PID:472):
  C:\Documents and Settings\dedadrakce\Local Settings\Temp\is-5VJ31.tmp\is-297EJ.tmp
  Posto ste uocili problem molim za objasnjenje ako je moguce. mozda to i nema veze sa recnikom a mozda i ima uglavnom ZADNJA MI JE NAMERA DA LAZEM.Ako je neznanje u pitanju to mogu da podnesem ali da sam LAZOV to ne. A sto se tice ustupanja instalacije evo jos jednom http://www.antivari.com/ drugi nacin za ustupanje neznam.

 23. novii
  January 3, 2009

  Hvala na još jednom javljanju sa konkretnijim podacima. Javio sam autoru programa, pa ćemo da čujemo i njegov komentar.

 24. antivari
  January 8, 2009

  Pozdrav. Evo i mene, autora Di recnika. Nisam se ranije mogao javiti jer sam bio na putu.

  Budite bez brige sto se tice sigurnosti Di recnika. Ne postoji apsolutno nista zlonamerno po Vas sistem. Najveci problem koji je postojao (verzije manje od v1.0.058) je bio u podsistemu za globalno pozivanje recnika precicom sa tastature ALT F12, sto je izazivalo sukobljavanje sa nekim programima. Ali to je proslost.

  Recnik raspolaze brojnim funkcionalnostima koje od nekog AV skenera mogu biti protumacene kao opasnost. Recimo: autostart programa, key-hook (pozivanje preciama sa tastature), nadgledanje klipborda, JavaScript za integraciju u prirucni meni Internet Explorera itd…

  U PDF fajlu koji mozete skinuti sa sajta, upravo sam se osvrnuo na moguce probleme koji mogu proisteci iz raznih AV i AS programa.

  Dakle, ako je bila dilema oko toga da li u ovom softveru ima nesto zlonamerno po korisnika – odgovor je NEMA!

  Razlog zbog koga AV programi pronalaze Di recnik, je upravo iz predostroznosti jer se slicne tehnike koriste i kod integracije virusa u sistem.

  Inace, ja sam supermoderator kompletne sekcije Programiranje na najposecenijem IT sajtu u Srbiji i sire, i zaista nisam (niti sam ikada bio) u fazonu da bilo koga za bilo sta prevarim.

  BTW: U pripremi je i jedna bolja besplatna verzija recnika.

 25. antivari
  January 8, 2009

  Jos samo da napomenem da je recnik trenutno instaliran na velikom broju PC-ja, od cega je otprilike 100-tinjak kopija pod mojim svakodnevnim nadzorom, i nikakve sporedne efekte po OS nisam primetio. Stavise, jedan od kolega kome je racunar upaljen bukvalno NON-STOP rekao mi je da je Di recnik jedan od retkih programa koji nema “memory leak” i nakon duzeg perioda rada bez restarta…

  I jos jednom da napomenem, jedina stvar koja uopste moze da bude potencijalno ‘opasna’ je funkcionalnost pozivanja recnika sa ALT F12, jer je tada aktivan altfhook.dll (ja sam ga programirao), ali se on moze iskljuciti kroz podesavanja recnika (Pozivanje recnika tastaturom > Deaktiviraj), mada je meni to stalno aktivno i nisam primetio nikakve probleme.

 26. novii
  January 9, 2009

  Hvala na iscrpnom objašnjenju. A za novi rečnik ću samo reći da ga već nestrpljivo iščekujem.

 27. bungynik
  January 9, 2009

  Pa verovatno da nije u pitanju trojanac… sta vise sigurno nije!!! problem je u tome sto je kod MILANA verovatno ukljucena hiuristicka analiza kod Kasperkog pa je kasperski radeci advanced analizu zakljucio da je ponasanje ovog programa u maniru Trojanca, te zbog toga i nije mogao da odredi naziv nego je identifikovao to ponasanje kao Riskvare(Rizicno) a potencijalnog Trojanca kao Generic, jer nije mogao da pronadje u bazi identican trojanac!!!! A novii da se malo razume u ovu materiju, ne bi optuzivao ljude da lazu jer je ovakva reakcija Antivirusnih programa ocekivana ako su podeseni na Higher Security Level. Dakle ako je neko sujetan, onda neka ne optuzuje druge, dok ne proveri i sam potencijalnu (ne)istinitost necije izjave (naravno ako mu to znanje dozvoljava)pa tek onda neka iznosi tvrdnje i optuzbe, a u medjuvremenu je dovoljno da iznese sumnju!!!

 28. antivari
  January 10, 2009

  Nema potrebe za svadju. Zaista u novije vreme postoji ozbiljan problem sa ‘poverenjem’ izmedju aplikacija i AV skenera, a vidim da se to prenelo i na korisnike sistema za zastitu. Licno, ne vidim kako ce se to resiti. Na primer, Zone Alarm i drugi, su prijavljivali i cuvenu Inno Setup instalacionu proceduru kao sumnjivu, u stilu nesto se dogadja u Temp folderima. Pa sad jbg, Inno Setup je maltene ‘jezik’ za sebe i moze sve. Ako se krene u neko sveopste nepoverenje, onda je po tom principu svaki EXE sumnjiv.
  Po meni, svaki sumnjivi program pre instaliranja treba uploadovati na: http://virusscan.jotti.org i videti sta kaze vecina poznatijih AV-a. I pored toga, postoji veliki broj ‘False pozitive’ prijava, sto je i naglaseno na sajtu gore.
  I da ne bude sve ovo Off topic, jos jednom uveravam ucesnike ovde da u Di recniku nema NISTA zlonamerno od koda.

  Pozdrav,
  Vladimir Stefanovic

 29. MILAN
  January 14, 2009

  MILAN nije imao rdjavih namera,stavise ovo je bilo prvi put da se ja obracam nekome preko bloga ili kako se to vec zove ali mi je bilo cudno,malo mi i krivo sto sam izazvao ovakvu raspravu,od koje ja licno malo sta razumem.Usput sam se i ja malo informisao (nevezano za vasu diskusiju)i dobio objasnjenje da slobodno instaliram recnik. A od kako mi se vratio racunar od “majstora” posle 10ak dana sve funkcionise kako treba i bas danas sam instalirao recnik i nije bilo problema valjda mu iskljucili tu hiuristiku.Sve u svemu recnik sam instalirao i koristim ga sa zadovoljstvom. Srecna nova godina svima na blogu.

 30. Danijela Stojkovic
  January 22, 2009

  prvo da vidimo mi kako to radi…

 31. karollina
  March 21, 2009

  😀 😀

 32. Silver
  April 21, 2009

  Imam instaliran Di rečnik na Windows 7 (7077)i sve radi perfektno. Skekenirano sa Kaspersky Internet Security 2009, čisto kao suza.Instalacija istog bez ikakvih prijava. Sa Malwarebytes’ Anti-Malware 1.36 isto. Pozdrav autoru programa.

 33. antivari
  April 22, 2009

  Hvala za testiranje na Win 7, to jos nisam probao!

  Inace, nedavno sam poslao firmi Kaspersky molbu da preskoce Di recnik kao sumnjiv, ako je ikako moguce, i naveo razloge zbog kojih je heuristicki potencijalno mogao biti sumnjiv.

  Takodje sam naveo i linkove gde su ljudi postali oprezni i sumnjicavi po pitanju bezbednosti.

  Nisam dobio povratnu informaciju, ali je mozda i urodilo plodom.

  Jos jednom ponavljam, budite bez brige sto se tice Di recnika.

 34. boris sajkas
  April 24, 2009

  hvala za ovaj post, ali ipak ostajem kod neorutran…on je najbolji 😀

 35. ELENA
  June 6, 2009

  BOOK

 36. Dunja
  March 20, 2010

  Koristim di recnik. Ukratko, najbolji je. Na Windows 7, kompjuteru koji koristim na poslu, izvrsi se instalacija bez problema, medjutim, program se ne izvrsava. Sumnjam na virus. Antivirusna zastita mi je Avast. Isto tako ne radi mi ni antispajver (Superantispyware).

  Za dva dana, pokusacu ponovo. Sada je vikend. Ako je neko imao slicne probleme i resio ih, tada
  molim za pomoc.

  Poz. Dunja

 37. Vladimir Stefanovic
  March 22, 2010

  Provericu detalje u vezi ovog problema. Ono sto za sada pouzdano znam je da se antivirusni programi danasnjice utrkuju koji ce pronaci sto vise sumnjivih stvari na racunaru, onako po heuristici, na nevidjeno.

  Recimo KAV je pronalazio recnik kao sumnjiv (najverovatnije zbog Key Hooka) i ZVANICNIM putem sam poslao zahtev da recnik skinu sa liste sumnjivih. Cuo sam da uvek pozitivno rese takve stvari. Javicu ovde o rezultatima.

  Pokusaj da poktenes recnik (di.exe) direktno iz foldera.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.