July 11, 2010 | Posted in:► joomla |

Do osnovnih informacija o vašoj instalaciji Joomla 1.5 možete doći u delu za administraciju, i to tako što ćete selektovati Help | System Info. Ta oblast ima pet oblasti koje su složene po tabovima:

  • System Info
  • PHP Settings
  • Configuration File
  • Directory Permissions
  • PHP Information

U delu System Info su prikazane osnovne informacije o operativnom sistemu i osnovnim postavkama servera koje su bitne pri podešavanju Joomle 1.5. Tu se nalaze informacije o verziji PHP-a, zatim o bazi podataka, koja je verzija Joomle trenutno aktivna i još nekoliko stavki.

PHP Settings prikazuje  podatke koji su zapisani u fajlu php.ini. Većinu stavki koje se prikažu u ovom tabu, možete izmeniti ditektno u fajlu php.ini.

Configuration File tab prikazuje vrednosti i mogućnosti koje su zapisane u fajlu configuration.php. Ovaj fajl se stvara prilikom instalacije Joomle 1.5 i moguće je potom izmeniti neke stavke koristeći Global Configuration sekaciju u admin panelu.

Directory Permissions tab prikazuje koji fajlovi imaju dozvoliu za pisanje ,a koji nemaju. Ukoliko fajlovi imaju dozvolu za pisanje u njima (Writable) je OK. Ukoliko nema te dozvole možda je potrebno promenuti te dozvole uz pomoć komanda chmod.

PHP Information tab prikazuje rezultate od phpinfo() funkcije. Bilo koji parametar koji bi vam mogao zatrebati o PHP-eu koji je instaliran na server, biće prikazan u ovom tabu.

Ovo je samo kratki prikaz jednog dela admin panela Jooma 1.5, koji je pun bitnih podataka i koji je potrebno pregledati i upoznati se sa osnovnim informacijama, da bi mogli na kvalitetan način instalirati web sajt i podesiti ga da bude konkurentan na Internetu.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.