December 1, 2015 | Posted in:► joomla |

Joomla je relativno brza kada je u pitanju integrisanje kvalitetnih rešenja u njenu osnovu u odnosu na ostale CMS-ove. Ukoliko se pokaže da je neki plugin od velike koristi, da omogućava opciju koja će omogućiti većem broju korisnika da budu produktivniji, to se ubacuje u osnovnu verziju.

Desi se međutim da se neka stavka i ubaci, ali bude na zabačenom mestu i neradi posao do kraja. Meni je to smetalo kada sam trebao proveravati izgled teksta tokom pisanja. Ova opcija koja se naziva na engleskom Preview mi je od velike pomoći kad pišem tekst jer imam nekoliko elemenata koji se naknadno ubacuju u tekst, kod mene su u pitanju konkretno reklame. To mogu biti neki elementi za deljenje na društvenim mrežama, za ocenjivanje tekstova ili prikaz povezanih tekstova.

Integrisana verzija u Joomli se nalazi kad odete na prikaz arhiviranih verzija teksta pa tu kliknete na prikaz kako izgleda. Međutim taj prikaz se nalazi unutar nekog osnovnog okvira, tekst se ne prikazuje kako će izgledati u sklopu templata koji ja koristim na sajtu. To je značilo da treba potražiti rešenje u vidu nekog dodatka

Odabir ekstenzije

Sam odabir koju ću ekstenziju koristiti da omogućim ovu funkciju nije dugo trajao. Trenutno je u delu gde se nude ovake ekstenzije za Joomlu ponuđeno 7 rešenja.

Odlučio sam se da koristim plugin Better Preview koji ima najbolju ocenu od korisnika. Ovaj plugin pravi firma No number i to im je samo jedan iz velikog niza dodataka za Joomlu. U ponudi imaju ukupno 25 proizvoda od kojih većina ima opciju da se kupi u proširenoj verziji.

Koristan dodatak za Joomlu

Ja sam se za sada odlučio koristiti besplatnu verziju, jer nemam potrebe za nekim preterano naprednim funkcijama. mada ako ćemo pošteno reći te funkcije koje se dobijaju kad se plati PRO verzija nisu od prevelike koristi.

Sam plugin se nakon instalacije ne treba dodatno podešavati, a iz firme No number su se potrudili da napravi kvalitetna uputstva sa kompletnim objašnjenjem svake opcije. Za one kojima se ne da čitati je snimljen i video tutorial.

Dodatna prednost je što se sve radi iz osnovnog prozora, nema potrebe za otvaranjem dodatnog taba ili za čišćenjem keša u Joomli i potom u browseru koji koristimo.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.