November 20, 2023 | Posted in:► joomla |

Joomla članak ili kako se zove u administratorskom delu Article je standardan članak i piše se na standardan način. U osnovi za različu od WordPressa gde postoje članci i stranice, kod Joomle postoje samo Article – što smo mi na ovim prostorima preveli kao članak.

Pisanje članka u Joomli se ne razlikuje mnogo od drugih CMS-ova, to je editor koji dosta liči na standardnu formu kou ima na primer program Word. Međutim ovde je problem kako da se dobije URL od objavljenog članka. U osnovi je to jednostavno jer se članak pojavi u određenoj kategoriji, ali ponekad se mora napisati tekst koji ne spada ni u jednu kategoriju sa sajta. Ja sam konkretno zapeo kad sa pisao članke “Politika privatnosti” i “Uslovi korišćenja”

Kako pronaći link do članka

Kada se objavi članak u Jooma CMS-u postoje dva načina koja sam našao da možete dobri link na sajtu. U osnovi ovo ne znači da ne postoji i neki “logičniji” način i neki koji je SEO prihvatljiviji. Međutim ja ga za sad nisam pronašao, jer sam do sada uglavnom objavljivao tekstove kao neke delove katetegorija i mogao sam doći do linka od teksta direktno preko te kategorije.

izvor – novii.bajeonline.net

Da bi se našao objavljen članak upotrebljava se ID broj članka, a ovde ispod ću navesti prvu varijantu, potrebno je da promenete naziv domena i postavite svoj i na kraju ove fraze da upišete ID broj članka

“http://domentvoj.com/index.php?option=com_content&view=article&id=XX”

Ovo je primer i to iskopirate u adres bar, promenite podatke koje treba i to je to. Ovo je komplikovaniji način jer zahteva da se zapamti cela fraza.

Druga varijanta ima isti rezultat, ali podrazumeva da se iskopira URL dok je otvoren članak u editoru. To što smo kopirali ubacimo u adres bar novog taba i potrebno je da se ukloni iz te adrese fraza administrator/ i da se potok klikne da se učita strana. Dobra stvar je što je pri ovoj akciji već upisan ID broj članka

“https://tvojdomen.com/administrator/index.php?option=com_content&view=article&layout=edit&id=164”

Ima tu naravno još mogućnosti, ali su ovo dva načina koja ja koristim kad treba nešto brzo da se reši. Možda i nisu baš najbolja, ali zato obavljaju posao.

Pisanje članaka za CMS Joomla se malo razlikuje od pisanja u ostalim varijantama kao što je WordPress. A kako za Joomlu nema baš mnogo tutoriala rešio sam da napravim ovaj, nadam se da će nekom biti od koristi. Mada i nije baš česta situacija koju sam ovde opisao, jer se sve po osnovi objavljuje u kategorijama i lako se dođe do URL-a koji je lepši i bolje optimizovan za pretraživaće.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.