February 17, 2015 | Posted in:► joomla |

Joomla 3 stiže sa nezgodnim dodatkom u formi “index.php” u sklopu URL-a koji se nalazi odmah iza domena. Taj problem je i pre bio dostupan, ali sad sam se nedavno opet susreo  sa njim, pa sam rešio da malo pišem o njemu na blogu. Rešenje je relativno jednostavno i sastoji se iz dva koraka.

Prvi korak u uklanjanju index.php iz URL-a

podešavanje joomle u admin delu

Prvo je potrebno otići u adminitratorskom delu u sekciju Global configuration, koja se nalazi u sklopu padajućeg menija System. Potom je potrebno opciju Use URL rewriting prebaciti da bude na opciji Yes (kao što je prikazano na slici iznad).

Za razliku od prethodnog perioda, sada je Global configuration podeljen u 5 tabova i potrebno je obratiti pažnju da bude otvoren prvi tab pod nazivom Site.

Drvi korak u uklanjanju index.php iz URL-a

Drugi korak podrazumeva FTP pristup direktorijumu gde se nalaze sajt i promenu naziva „htaccess.txt“ u naziv „.htaccess“. Znači neophodno je da se ukloni sa kraja .txt, a da se ispred termina htaccess doda jedna tačka.

Ja sam radio prebacivanje sajtova sa Joomle 2.5  na Joomla 3 i tom prilikom dokument koji sam pre koristio .htaccess nije važio jer sam ja u njega ubacio dosta izmena koje su za cilj imale poboljšanje performansi sajta. Tu staru verziju sam jednostavno obrisao i preimenovao htaccess.txt.

Jedan od razloga žašto sam požurio da to odradim jeste bio taj što na nekim sajtovima imam instalirane Disqus sistem za komentarisanje. On je ispod polja za komentarisanje davao linkove prema drugim tekstovima na sajtu, međutim ti njegovi linkovi su bili bez index.php-a u sklopu URL-a.

Kako izbaciti www iz URL-a

Druga stvar na koju bih skrenuo pažnju jeste dodatno sređivanje URL-a. To podrazumeva dopisivanje u .htaccess dodatnog koda koje će omogućiti da se veb sajt uvek prikazuje sa istom adresom. U osnovi kad se instalira sajt se prikazuje isto uglavnom sa adresom www.nekidomen.net i sa adresom nekidomen.net. To je dosta lože kada se uzme u obzir da to pretraživači baš ne vole jer deluje kao da imaju dva sajta na različitim adresama akoji su isti.

To nije neka ogromna greška, pa da možete biti penalizovani na neki gadan način ali svakako smeta.

Redirekcija sa sajta koji sadrži www na verziju bez toga u URL-u

RewriteCond %{HTTP_HOST} www.nekidomen.net
RewriteRule (.*) http://site.com/$1 [R=301,L]

Redirekcija sa sajta koji ne sadrži www na verziju koja ima www  u URL-u

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^nekidomen.net [NC] 
RewriteRule ^(.*)$ http://www.snekidomen.net/$1 [L,R=301]

Veoma je bitno napomenuti da se to dodaje nakon stavke RewriteEngine On u sklopu .htaccess fajla i da će nakon toga ispravno da radi. Nakon ove izmene je potrebno da se odradi podešavanje stavki u sklopu Google Webmaster tools, da bi Google mogao na ispravan način da indeksira sajt.

 

TAGS: ,

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.