October 21, 2008 | Posted in:► joomla |

Praćenje statistike posećenosti vašega sajta je neophodno ukoliko imate u planu da ga unapredite. Na Internetu ima dosta servisa koji omogućavaju sakupljanje statistike o sajtu, neki su besplatni, dok se neki plaćaju. Ja sam isprobao nekoliko različitih servisa i trenutno koristim Google analytics, koji se pokazao sasvim dovoljnim za moje potrebe. Kada se  registrujete, možete uz njegovu pomoć pratiti veći broj sajtova. Samo je potrebno kreirati nalog za svaki novi sajt, te potom kod koji se dobije potrebno je ubaciti na sajt na tačno označeno mesto.

Međutim to je sve jednostavno dok je u pitanju HTML stranica, ali kada je potrebno da se ubaci u neki CMS tu nastaju problemi. Razlog tih problema jeste što se za pisanje CMS-ova koristi programski jezik PHP. Takav je i slučaj sa Joomlom, koju ja trenutno najviše koristim. Pošto me je već nekoliko ljudi kontaktiralo, pitajući kako da to odrade rešio sam da to predstavim na svom blogu.

Ukoliko koristite verziju Joomla 1.0 postupak je sledeći

  • Ulogujte se u administratorski deo vašega sajta (www.vassajt.com/administrator)
  • Iz gornjega menija selektujete sledeće “Site” – “Templates Manager” – “Site Templates”
  • Obeležite teplate koje je trenutno defult na sajtu i kliknite na ikonicu “Edit HTML”

Ukoliko koristite verziju Joomle 1.5 postupak je sledeći

  • Ulogujte se u administratorski deo vašega sajta (www.vassajt.com/administrator)
  • U  gornjem meniju selektujte sledeće “Extensions” – “Template Manager”
  • Sada selektujete template koje se koristi kao defult na sajtu i kliknite na “Edit”
  • Unutar stranice za uređivanje templata kliknite na “Edit HTML”

Da biste dodali kod koji ste dobili od Google analytics potrebno je da skrolujete skroz dole, i pri dnu stranice ćete naći </body> tag. Potrebno je kod dodati ispred toga i potom treba kliknuti na “Save” i Google analytics kod je dodat na vaš sajt.  Potom je potrebno izvesno vreme (jedan dan najčešće) da se počnu prikazivati rezultai u Analyticsu.

Ispod se nalaze dve slike koje ilustruju primer, pre dodavanja koda i posle dodavanja koda.

Pre dodavanja koda

Posle dodavanja koda

Važna napomena : Jednom prilikom se desilo da template koji mi je bio instaliran na sajtu nije imao zatvoren body tag, tako da sam ga ja morao zatvoriti i tek potom dodati kod od Google analytics-a.

 

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.