April 9, 2014 | Posted in:► joomla |

Priprema slike

Pre slanja slike na sever radi prikaza na sajtu, potrebno ju je pripremiti. Treba proveriti da li su dimenzije slike prilagođene potrebama na sajtu, da li se nalazi u ispravnom formatu (jpg ili png), da li je naziv slike ispisan malim slovima bez razmaka. Poželjno je da se pripremi slike posveti malo više pažnje da bi se uverili da je optimalizovana za prikaz na sajtu (pogledajte link – servis za optimalizaciju slika za web sajtove ).

Organizovanje foldera na serveru

U kontrol panelu u sklopu administratorskog dela u Joomli potrebno je kliknuti na ikonicu Media manager ( može i preko Content >> Media manager ).Nakon toga će nam se otvoriti deo namenjen slikama  sa nekoliko foldera koji se automatski kreiraju pri izradi sajta.

deo sajta za slike

Sa desne strane se ispod prikaza foldera i slika nalazi polje za izradu novog foldera. Potrebno je samo u prazno polje upisati naziv foldera tako da bude samo jedna reč bez nekih razmaka i kliknuti na dugme Create folder. Ovo je potrebno u startu dobro osmisliti i zatim uraditi. Ukoliko je u planu da se na sajtu dodaje veća količina sadržaja, dobrom organizacijom foldera i jasnim imenima omogućićemo sebi lekše održavanje sajta u kasnijem periodu.

Kako napraviti folder za slike

 

Ubacivanje slike u tekst koji pišemo na sajtu

Kada se napiše novi tekst na sajtu, potrebno je kliknuti na poziciju gde želimo da se slika prikaže u sklopu teksta. Potom je potrebno kliknuti na ikonicu ispod polja za pisanje na kojoj piše Image.

dugme za ubacivanje slike u tekst

Nakon toga će se pojaviti pop up prozor za dalji rad, u kojem je prvo potrebno da otvorimo folder u koji nameravamo da smestimo sliku. Ovde za početak koristimo donje polje na kojem piše Upload files ( Maximum Size 10Mb ), kliknemo na Browse i onda sa svog kompjutera odaberemo jednu ili više slika koje ćemo prebaciti na server. Kad smo završili odabir slika, kliknemo na Start upload. Ukoliko je slika dobro optimalizovana, brzo će se završiti prebacivanje.

Deo forme za prebacivanje slike u Joomlu

Nakon toga će se stranica automatski osvežiti i slika koju smo prebacili će biti vidljiva u sklopu foldera koji smo odabrali. Potrebno je da kliknemo na sliku i ispunimo polja koja se nalaze ispod

Image URL: – ovo će se polje automatski ispuniti kada selektujete sliku. Ukoliko se slika nalazi na nekom drugom sajtu, potrebno je njenu adresu iskopirati u ovo polje

Image Description: – sadržaj ovog polja se prikazuje kao Alt tag i iz tog razloga je neophodno popuniti ovo polje da bi se postigli bolji rezultati na pretraživačima

Image Title: – sadržaj ovog polja se u sklopu slike prikazuje kao title tag i prilikom prikaza slike kad se preko nje pređe sa kursorom ovaj tekst se ispisuje preko slike

Tu su još i polja Align i Caption koja ne popunjavam. Pošto su podaci upisani treba kliknuti na dugme koje se nalazi pri vrhu Insert. Nakon toga će se slika prikazati u sklopu teksta.

dugme za ubacivanje slike u tekst

Kada se slika prikaže u sklopu teksta ostaje jedna opcija koju ja odradim uvek, a to je upisivanje tačnih dimenzija slike koju sam ubacio. Ovo je jedna od stavki koja pomaže bržem učitavanju stranice i mada je većina preskače ipak bi trebalo da tome posvete malo više pažnje.

deo procesa optimalizacije teksta

Ovo je jedan od osnovnih koraka koji se ponavlja pri svakom pisanju članka za vaš sajt, ali ljudi koji tek počinju da rade na svojim sajtovima ipak nisu upoznati sa svim bitnijim stavkama.

Trenutno je blago prisutna klima da je open sours zajednica okupljena oko projekata Joomla, WordPress i SMF blago rečeno posustala. Iz tog razloga se mogu naći uglavnom uputstva starijeg datuma, koja su bila aktuelna za neke prethodne verzije. Da bih malo popunio nastalu prazninu, u nekom narednom periodu ću predstaviti kako da se odrade neke osnovne stvari, pri pravljenju foruma ili sajta.

Be the first to comment.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.